Documentaire over de traumatische ervaringen van een aantal Nederlandse VN-militairen en de manier waarop ze hun emoties verwerkten.
'De oorlog heeft mij door een gehaktmolen gehaald. Daarna is er een ander mens van gekneed.' In de documentaire Crazy staan de traumatische ervaringen van een aantal Nederlandse VN-militairen centraal. Van de eerste vredesmissie in Korea in 1950 tot de oorlog in Cambodja, Libanon en Bosnië. Voor de camera haalt een aantal veteranen herinneringen op. Ze vertellen hoe ze hun emoties verwerkten. De muziek die zij destijds draaiden, is voor hen onlosmakelijk verbonden met die getuigenissen. Zo herinnert Crazy van Seal een marinier aan het gruwelijke bloedbad op de markt van Sarajevo, overwon een Dutchbatter in Srebrenica zijn angst op de levensgevaarlijke weg 'Bomb Alley' door het keihard draaien van Guns 'n Roses en hielp Pergolesi's Stabat Mater een vrouwelijke blauwhelm in Cambodja kinderprostitutie te verwerken. Foto's en door de soldaten zelfgemaakte videobeelden visualiseren de herinneringen.

Credits

Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV

Titel: Crazy
Jaar: 1999
Duur : 1 uur, 37 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2000

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Documentaire (2000)
Heddy Honigmann

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still