Ongetwi­jfeld dankzij haar Chinese achter­grond lukte het de regis­seuse in deze docu­men­taire door te dringen tot achter het doorgeefluikje van een van die ontel­bare Chinese restaurants.
Hollandse mensen houden niet van vis. Ze houden van babi pangang, met zoet­zure saus.’ Ziedaar het beeld dat het echt­paar Ho, eige­naar van Chinees-Indisch restau­rant Oriëntal, heeft van de Neder­lander. Een stuk genu­anceerder wordt de familie Ho zelf geportret­teerd in Chin.Ind., van docu­men­taire­maak­ster Yan Ting Yuen. Ongetwi­jfeld dankzij haar Chinese achter­grond lukte het haar door te dringen tot achter het doorgeefluikje van een van die ontel­bare Chinese restau­rants, waar even­zovele Chinese immi­granten­fam­i­lies hun dagelijkse brood verdi­enen. De film is opgezet in vier delen (de vier jaar­geti­jden), die parallel lopen met het Kantonese Oper­aver­haal De keiz­er­lijke bloem: het paar heeft elkaar leren kennen bij de Kantonese Opera in Hongkong. Tijdens de dagelijkse routine van het restau­rant (‘sambal erbij?’) vertelt het paar over hun kleur­rijke en destijds veel­belovende artistieke verleden en de nog steeds aanwezige, maar schi­jn­baar onmo­gelijk te verwezen­lijken ambities.

Titel: Chin.Ind. Een leven achter het doorgeefluikje
Jaar: 2001
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2001)
Stef Tijdink
Beste Korte Documentaire (2001)
Yan Ting Yuen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte