Ontluisterende documentaire gewijd aan Campus Vught, een opvangplek voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Alles is er gericht op terugkeer: contact met de Nederlandse samenleving wordt ontmoedigd.
Documentaire gewijd aan Campus Vught, een opvangplek voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's). Alles is er gericht op terugkeer: contact met de Nederlandse samenleving wordt onmoedigd. Er wordt op de campus geen Nederlands gesproken (zelfs geen Nederlandse televisie gekeken) en de AMA's mogen het terrein niet af. Om ervoor te zorgen dat ze niet met lege handen terugkeren worden met een puntenbeloningsysteem gemotiveerd Engels of computergebruik te leren. Althans, dat was het idee. In deze ontluisterende documentaire is te zien dat de opzet volledig mislukt. De Nederlandse praatcultuur, bureaucratie en goede bedoelingen botsen met de harde aanpak waarvoor de wetgever in Den Haag heeft gekozen en de desinteresse en mondigheid van de AMA's: `Ik vind dit geen campus, maar een gevangenis.' De wet staat bovendien nauwelijks sancties toe. De media werden van de campus geweerd, maar de maakster was als een fly on the wall vanaf het begin overal bij.

Titel: Campus Vught
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2003

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2003)
Sarah Vos

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01