Kunstenaar Noa Jansma verkoopt geen lucht. Wel verkoopt ze wolken, in deze filosofische videoinstallatie die de transitie van natuurlijk fenomeen naar exploiteerbare bron aan de kaak stelt.

Op je rug naar wolken kijken en daar dan figuren in herkennen? Anno 2021 doen we dat anders, commerciëler: dan kópen we gewoon een wolk! In deze speciale videoinstallatie drijven wolken met een QR-code over. Met een speciale app kun je een trotse bezitter worden: prijskaartjes variëren van vijftig cent tot duizend euro. De opzet van Buycloud klinkt misschien eigenaardig, maar ís het dat ook in een maatschappij waarin we stukken land, bomen of een stukje maan kunnen kopen? Noa Jansma (winnaar Gouden Kalf Interactive 2018 met haar Instagram-werk #DearCatcallers) stelt het principe achter 'eigendom' van natuurlijke bronnen ter discussie. En of je nu wel of niet een virtuele speculant wordt; het project moedigt aan je eigen rol op de vraag- en aanbodmarkt te overdenken.

Bekijk op YouTube het verhaal van Buycloud van de maker Noa Jansma.

Buycloud is gratis toegankelijk en onderdeel van Storyspace, een grootse expositie in Bibliotheek Neude.

Credits

Conceptontwikkeling
Producent
Coproducent
Scenario
Sound Design
Geluidsnabewerking
Visual Effects
Animatie

Titel: Buycloud
Jaar: 2021
Categorie: Digitale cultuurproject
Editie: NFF 2021

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.