Aan de hand van inter­views, foto’s en historische film­beelden wordt het verhaal verteld van Guzman Alvarez die tijdens de Spaanse burg­eroorlog zijn vader vergezelde op de vlucht voor de fascisten.
Guzman Alvarez heeft nooit willen praten over zijn vlucht door Spanje in 1936, ten tijde van de Spaanse burg­eroorlog. Guzman moest van zijn moeder zijn oude, dove vader vergezellen, die op de doden­lijst van de fascisten stond. Na de oorlog bouwde Guzman Alvarez een leven op in Neder­land en ging alleen zomers terug naar zijn geboorte­grond, de streek Babia. Pas vijfen­vi­jftig jaar later schrijft Guzman een brief aan zijn vader, die dan al vijftig jaar dood is. Als (klein)zoon Ricardo de brief vindt, stapt hij in de auto. Hij besluit de vlucht van beide mannen te recon­strueren. Aan de hand van bijzon­dere inter­views met vrienden, buren en fami­lieleden, briefkaarten, foto’s en historische film­beelden komen het verhaal en de tijd tot leven, net als de liefde voor het prachtige Noord-Spaanse landschap.

Credits

Producent
Set geluid
Montage
Omroep
VPRO TV

Titel: Brief aan mijn vader
Jaar: 2002
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2002)
Ricardo Alvarez

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01