Ga naar inhoud
Een 24-jarige studente van Surinaams-Hindoestaanse afkomst worstelt met de kloof tussen het vrije Nederland waarin ze opgroeit en de strenge, beschermende cultuur van haar ouders.
'Voor een buitenstaander zou ik een ideale dochter zijn: Ik ga nooit tegen mijn ouders in en respecteer ze. Ik ga naar school, doe mijn best en ga nooit uit.' Aan het woord is de 24-jarige Monique. Ze is de jongste, nog thuiswonende dochter van Surinaams-Hindoestaanse ouders, die in Nederland een garage runnen. Ze studeert af en zou eigenlijk snel moeten trouwen - net als haar zusters. Maar zelf zou ze liever op vakantie gaan met vriendinnen, uitgaan en Bollywoodster worden. De film volgt Monique tijdens repetities van een musical, op haar werk en thuis, waar ze gesprekken over een eigen, ongebonden leven probeert aan te gaan. In de voice-over deelt ze haar gedachtes met de kijker. Ze ziet, zo vertelt ze, wel degelijk in dat de strenge opvoeding van haar ouders vooral voortkomt uit liefde. Hoewel ze heel zakelijk overweegt snel te trouwen zodat ook haar ouders 'weer verder kunnen met hun leven', fantaseert ze nog altijd over een Bollywoodcarrière. De dilemma's waarmee ze worstelt, worden extra geïllustreerd door Indiase filmfragmenten en het thema van de musical waaraan ze werkt.

Titel: Bollywood Blues
Jaar: 2008
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still