Ga naar inhoud
Kunstenaar Jan Dibbets werd gevraagd om ramen te ontwerpen voor de kathedraal van Blois. Rolf Orthel filmde hem tijdens het project en maakte parallel daaraan een schets van de inwoners van Blois.
De Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets kreeg een uitgenodiging van Jack Lang - destijds burgemeester van het Franse Blois - om 33 ramen te ontwerpen voor de plaatselijke kathedraal. Dibbets koos voor glas-in-lood, een weinig gebruikte techniek in de moderne kunst. Regisseur Rolf Orthel filmde hem tijdens het bijna tien jaar durende project, van de eerste schetsen, via het kiezen van het glas tot het uiteindelijke plaatsen van de ramen in de kerk. Orthel maakte parallel daaraan een schets van de gemeenschap voor wie de ramen bedoeld zijn: de inwoners van Blois. Op advies van de priester gaat hij vooral luisteren. Tot zijn 26 miniatuurtjes behoren beelden van een jonge lopendebandwerkster, een oude vrouw die de inboedel moet veilen van het familiehotel en een vluchteling die al jarenlang een koebel koestert.

Credits

Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
DNU Film
Omroep
IKON TV
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Blois - Couleur locale
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 42 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still