Ga naar inhoud
Het geheim van de moderne danstaal onthuld. Choreografe Conny Janssen en haar dansers op zoek naar de perfecte expressie.
Blanco is kijken naar dans die nog niet af is. Sonia Herman Dolz maakte vaker documentaires over kunstenaars, zoals Romance de Valentía (1993) over het stierenvechten en The Master and His Pupil (2003) over een masterclass van de beroemde dirigent Valery Gergiev. Nu zoomt zij in op het ontstaan van een choreografie, op het schaven aan de danstaal en het ontstaan van ideeën zoals dat zich afspeelt tussen choreografe Conny Janssen en vijf dansers. Het balanceren tussen vloeiende en gebroken beweging, het zoeken naar de juiste handstand, de goede blik, de nauwkeurig gedoseerde energie. Zonder commentaar of nadere toelichting krijgt ook dans die nog niet af is in de zorgvuldig gecomponeerde observaties van Herman Dolz haar eigen schoonheid. De ondertitel verwijst naar een uitspraak van een van de pioniers van de moderne dans, Martha Graham (1894-1991): 'Dans is de verboden taal van de ziel.' Conny Janssen werd in 2008 onderscheiden met een prijs van de provincie Zuid-Holland, wat haar in staat stelde Sonia Herman Dolz uit te nodigen deze film te maken.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Coproducent
Kunstgebouw provincie Zuid Holland
Productiebedrijf
Hasten Slowly Films

Titel: Blanco - The Hidden Language of the Soul
Jaar: 2009
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still