Na afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika kregen zwarte inwoners eindelijk economische kansen. Documentairemaakster Vredeveld volgt geslaagde, zwarte zakenlieden uit een nieuwe middenklasse.
Na afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika werd door de nieuwe regering een positief discriminatiebeleid ingevoerd. Zo kregen zwarte inwoners eindelijk kansen op de arbeidsmarkt. Inmiddels is een zwarte middenklasse ontstaan die ooit opgroeide in townships als Soweto, maar nu in villawijken woont. Vredeveld portretteert enkele van hen. Zoals een gefortuneerde, internationaal opererende zakenvrouw die een voorbeeld is voor jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen. Of een vastgoedontwikkelaar die als jochie nog goederen aan deuren verkocht, maar later gebouwen van het Apartheidsregime overnam. Tot slot een geslaagde, geassimileerde eigenaar van een telecombedrijf die uitlegt hoe de tijden zijn veranderd: 'Discriminatie gaat niet meer over blank of zwart, maar over of je rijk of arm bent.' Vredeveld volgt de drie op de voet en laat ze vertellen over hun bewogen verleden. Vredeveld maakte ook Arme blanken - In het nieuwe Zuid-Afrika, over een ander resultaat van het positieve discriminatiebeleid: aan lager wal geraakte blanken.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Omroep
VPRO TV

Titel: Black Diamond
Jaar: 2010
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still