Ga naar inhoud
Het aangrijpende levensverhaal van Bart de Graaff, de jong gestorven oprichter van BNN, aan de hand van interviews, archiefbeelden en fragmenten uit de tekenfilms van Kuifje, zijn idool.
Als chronisch nierpati├źnt bracht Bart de Graaff (1967-2002) schrikbarend veel tijd in medische sferen door, maar toch deed hij aan toneel, werd een populaire televisiepersoonlijkheid en stampte een publieke omroep uit de grond. Bikkel (naar zijn bijnaam) is een reconstructie van het korte, intensieve leven van Bart de Graaff, die na een ongelukkige infectie op jonge leeftijd onherstelbaar beschadigde nieren oploopt. Na een niertransplantatie breekt op z'n 29ste een nieuwe fase aan, maar al snel gaat het weer mis. Dwars door alle tegenslag heen richt hij de zender BNN op. Barts moeder, zus, vader, ziektegenoot en ex-vriendin blikken terug op de avonturen van een bijzondere man, die door zijn achtergebleven groei een kinderlijke uitstraling behield. Bart is zelf te horen op geluidsband. Fragmenten uit tekenfilms van zijn held Kuifje dienen, met de nodige sfeer- en archiefbeelden, als illustratie. Een ontroerend verhaal over iemand die met de moed der wanhoop strijdt voor een waardig en zinvol bestaan.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
BNN TV
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Bikkel
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.