Impressionistisch portret van de introverte dichter/songschrijver Gert Vlok Nel en zijn leefomgeving in en rond Beaufort-Wes, waar volgens kenners 'het waarachtige Zuid-Afrika' tastbaar is.
Beaufort-Wes is een stadje in de Groot Karoo, de halfwoestijn tussen Kaapstad en Johannesburg. Een van de bewoners is de dichter/songschrijver Gert Vlok Nel. Hij werd geboren in 1963, het jaar dat het apartheidsregime strenge censuurwetten invoerde en Nelson Mandela op Robbeneiland gevangen werd gezet. Door zijn mediaschuwe houding en zijn schaarse maar hoogwaardige productie is Vlok Nel uitgegroeid tot een cultfiguur. Walter Stokman zocht hem op in Beaufort-Wes, waar hij bij zijn vader inwoont, en maakte een sfeervolle documentaire vol weemoedige teksten, die over persoonlijk leed gaan. Pa Vlok Nel leest enkele gedichten van zijn zoon voor. Het koor van een blanke middelbare school zingt, begeleid door gitaar, Vlok Nels lied Rivier. Verder veel aandacht voor het dagelijkse leven in Beaufort-Wes: sportende kinderen, een wandelende schildpad, hoertjes met hiv, de begrafenis van een aids-slachtoffer, de geloofsbelijdenis van witgeklede donkere meisjes, de jacht en slacht van een antilope, en de dreiging van geweld.

Credits

Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
VPRO TV
Omroep
VPRO TV
Distributie
SND Films

Titel: Beautiful in Beaufort-Wes
Jaar: 2006
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2006)
Walter Stokman
Beste Camera (2006)
Jackó van 't Hof

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still