Wie gaat er achter het masker schuil? Documentairemaker Michiel van Erp probeert het raadsel Beatrix te ontrafelen, door niet alleen de vorstin, maar ook een aantal naamgenoten te portretteren.
Het is niet voor het eerst dat documentairemaker Van Erp een lid van het Koninklijk Huis als onderwerp neemt: in Op handen gedragen deed hij in 2003 verslag van de dood en uitvaart van Prins Claus. De hoofdpersoon uit deze documentaire is om een andere reden uitermate lastig te portretteren; want waar houdt de officiële functie op en begint de mens erachter? Van Erp reisde een jaar lang in kielzog van de koningin, en putte daarnaast uit archiefmateriaal. Maar het raadsel van de persoonlijkheid ontrafelt hij op bijzondere wijze, door een aantal van haar naamgenoten op te voeren. Wat dat betreft had de titel ook Wij, Beatrix kunnen luiden, want aan de hand van de verschillende persoonlijkheden en hun levenslopen construeert hij die van de koningin. Zo heeft de ene Beatrix een incassobedrijf, waarin haar zoon haar binnenkort moet gaan opvolgen, terwijl een andere Beatrix voor een man zorgt die fysiek aftakelt. De aanpak is vernuftig, maar Van Erp maakt ook dankbaar gebruik van bestaand materiaal, zoals de emotionele toespraak na het Koninginnedagdrama van 2009 waar Beatrix' veronderstelde 'masker' even wegviel.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
De Familie Film & TV
Omroep
Human TV
Distributie
De Familie Film & TV

Titel: Beatrix, Majesteit
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still