Docu­men­taire over gevan­geni­sei­land Bastoy. De bewakers zijn onge­wapend en de gevan­genen hebben de sleutel van hun eigen kamer. Het eiland wordt gerund door de gevan­genen en het personeel samen.
Bastoy is een eilandje in de Oslofjord in Noor­wegen. Het eiland is een staats­gevan­genis. Hier zitten 115 crim­inelen hun straf uit, voor handel in drugs, dood­slag en fraude. Het zijn voor­namelijk langges­traften. De bewakers zijn onge­wapend. De gevan­genen hebben de sleutel van hun eigen kamer. Sterker nog, het eiland wordt gerund door de gevan­genen en het personeel samen. De docu­men­taire volgt het leven van de gevan­genen. Sommigen werken in de bouw, anderen in de bossen, waar ze met grote bijlen en kettingzagen de bomen te lijf gaan. Ook volgt de film een jonge gedeti­neerde die van een gesloten gevan­genis van het vaste­land naar het eiland gaat. De filosofie van de gevan­genis is gebaseerd op de toespraak van Chief Seattle uit 1854, en op de over­tuigingen van Bear Heart zoals beschreven in zijn boek Heaven Is My Mother (1996): Als je een mens als een beest behan­delt, wordt hij een beest. Als je een mens als een crim­i­neel behan­delt, wordt hij een crim­i­neel. Als je een mens als een mens behan­delt, wordt hij een mens.’

Credits

Producent
Coproducent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking

Titel: Bastoy
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 14 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01