Ga naar inhoud
Microfinanciering is het wondermiddel in de ontwikkelingshulp. Maar deze documentaire, waarin het Gambiaanse Reliance een half jaar worden gevolgd, toont naast de idealen ook de harde realiteit.
'De mensen hier hebben een plek nodig waar ze hun geld kunnen bewaren, en waar ze klein kapitaal kunnen krijgen om hun ondernemingen uit te kunnen breiden.' De hoop en het idealisme die doorklinken in de woorden van de Gambiaanse bankier Ismaela Faal zijn met het hedendaagse westers cynisme over het bankwezen wat moeilijk te slikken. Zijn baas Baboucarr Khan is nog beslister: 'We willen de levens van de Gambianen veranderen.' Khan is één van de oprichters van de microfinancieringsbank Reliance, die voor deze documentaire een half jaar werden gevolgd. De film toont de realiteit van het 'wondermiddel' microfinanciering, de nieuwe economische infrastructuur die armoede in derde-wereldlanden moet bestrijden. De algehele onbekendheid met het fenomeen bankieren betekent echter niet alleen een groeimarkt voor Reliance en zijn vele concurrenten, maar brengt ook allerhande problemen met zich mee: van klanten die het systeem niet snappen tot een gebrek aan kundig personeel.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Kaap Holland Film B.V.
Omroep
VPRO TV

Titel: Banking the Unbanked
Jaar: 2009
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.