Portret van de Malinese Ami Diarra, die als zingende wijze een spilfunctie heeft in de stad Kayes en haar invloed gebruikt om de positie van vrouwen te verbeteren.
Ami Diarra is griotte, zingende wijze, in het Malinese Kayes. Zij fungeert als een officieuze ambtenaar. Bij belangrijke gelegenheden als doop, huwelijk of begrafenis, zingt zij over de gebeurtenis en de betrokkenen. Daarnaast is Ami, die zich vanwege polio op jeugdige leeftijd in een rolstoel voortbeweegt, een stuwende maatschappelijke kracht. De documentaire volgt haar als ze met tomeloze inzet een voorlichtingsmanifestatie over aids probeert op te zetten. Ze probeert vergunningen te regelen, roept iedereen op om mee te doen, laat posters maken en stoelen en microfoons regelen. Ondertussen spreekt ze openlijk met iedereen over de ziekte, vrouwenbesnijdenis en prostitutie. En houdt ze zich bezig met het opleiden van het weesmeisje Mi, die haar als griotte gaat opvolgen. Behalve een portret van Ami geeft de film een beeld van de moeilijkheden waarmee vrouwen in Mali en omringende landen kampen en de kracht waarmee ze de problemen te lijf gaan.

Credits

Set geluid
Sound Design
Sound Design
Editpoint Postproduction
Productiebedrijf
Viewpoint Productions

Titel: Bambara Blues
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01