Documentaire over de internetnieuwsgroep alt.suicide.holiday, kortweg Ash, waarop (ex-)suïcidale mensen berichten plaatsen over redenen om zelfmoord te plegen en manieren waarop dat kan gebeuren.
De meeste buitenstaanders staan afwijzend tegenover de internetnieuwsgroep alt.suicide.holiday, kortweg Ash, waarop (ex-)suïcidale mensen berichten plaatsen over redenen om zelfmoord te plegen en manieren waarop dat kan gebeuren. Soms pleegt inderdaad iemand zelfmoord na een bezoek aan de nieuwsgroep, maar voor veel trouwe bezoekers - of Ashers - is de nieuwsgroep juist een belangrijke steun om het leven vol te houden. Filmmaker Walter Stokman deed een oproep, waarop vier Ashers reageerden. Stokman interviewt ze thuis en op afgelegen, rustgevende locaties en laat ze delen uit berichten uit de nieuwsgroep voorlezen. Ze spreken over hun zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen en over de rol van de controversiële nieuwsgroep; ze roemen vooral de openheid en acceptatie door andere bezoekers. Door in de documentaire te verschijnen, geven ze een stem en gezicht aan de relatief anonieme internetgemeenschap.

Credits

Set geluid
Omroep
VPRO TV
Distributie
SND Films

Titel: ASH World Wide Suicide
Jaar: 2002
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2002)
Walter Stokman

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01