Treffende portretten van mensen die kampen met hevige angststoornissen, neerslachtigheid en dwanghandelingen. Tegen het decor van Amsterdam, met Arthur Japin als verteller.
Eén op de vijf Nederlanders ontwikkelt ooit een angststoornis die een verlammend effect kan hebben op het dagelijks functioneren. Van Erp volgde ruim een jaar enkele Amsterdammers die kampen met uiteenlopende angsten. De oorzaak verschilt per persoon. Zo ook de gevolgde therapie en de manier waarop men in het leven staat. Johns angsten verschenen totaal onaangekondigd tijdens een vakantie. Daarna werd zijn huis de enige veilige haven, verloor hij zijn baan en zijn huwelijk. 'Ik ben als de dood dat nieuwe angsten zich blijven aandienen.' Dieuwke wast zich dagelijks urenlang omdat ze bang is dat men haar vies vindt en Nienke vreest dat haar dochtertje last ondervindt van mama's sociale fobie en neerslachtige periodes. Terwijl Van Erp hen volgt en rake vragen stelt, worden de angst en het verdriet van de geportretteerden letterlijk voelbaar. Verteller Arthur Japin wisselt in de voice-over achtergrondinformatie af met poëtische beschouwingen over het stadsleven. Tussendoor beziet de camera drukke Amsterdamse straten en de Amsterdamse skyline. Er leven vele angsten onder de daken van deze stad.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Angst
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 26 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still