Inwoners en landschap van Georgië na de Rozenrevolutie, aan de hand van een zestienjarig meisje en een agent van de veiligheidsdienst, die zichzelf spelen in een mengvorm van fictie en non-fictie.
Filmmaker Jan Willem van Dam maakte een film in Georgië, na de Rozenrevolutie van 2003, op het grensvlak van fictie en documentaire. De film is gebaseerd op 'het leven en de dromen' van Nini Sardlisjvili, een zestienjarig Georgisch meisje. Nini vertelt over haar leven en dromen, spreekt met twee oudere vrouwen over verleden en toekomst en loopt door de resten van een enorm, uitgebrand sovjetarchief. Ze speelt in deze film zichzelf, net als de andere hoofdpersoon, Gocha Ovasjvili, agent van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Die trekt door het land, naar aanleiding van een merkwaardige oproep van een Georgische minister (te zien in een nieuwsfragment), om mensen te vragen of ze crimineel zijn. Tijdens deze vruchteloze en absurde zoektocht ontmoet hij vooral oudere Georgiërs, onder wie een schaapsherder en twee monniken, en bewondert hij het natuurschoon, door Van Dam en zijn cameraman Hein van Liempd op video gevangen in zorgvuldige composities en strakke kaders.

Credits

Production Design
Productiebedrijf
Geen Dank Produkties
Distributie
Geen Dank Produkties

Titel: Als het licht zich anders tot de tijd verhoudt
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 45 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.