Ga naar inhoud
IfOnlyNightWouldntFall_still_camera Jean Counet.jpg

Als de nacht maar niet valt

Regie: Marc Schmidt

Voorkomen is beter dan genezen: ook als het om ons mentale welzijn gaat. In het Westen doen we daarvoor steeds vaker een beroep op dataverzamelingen over mentale gezondheid. Maar, vraagt deze documentaire zich af, maakt deze zoektocht ons gelukkiger?

Om ons welzijn te optimaliseren verzamelen we in de Westerse wereld steeds vaker bergen data over onze mentale gezondheid. Maar wat meet je dan precies? En kun je geestelijke problemen voorkomen? Deze documentaire observeert in Nederland, Noorwegen en de VS verschillende stadia van preventie: van 'vroege interventies' bij basisschoolkinderen om angst op latere leeftijd te voorkomen tot iemand die een nieuwe psychose probeert te voorkomen. In Florida bouwt men aan een wereld zonder wrijving, om iedereen zo optimaal mogelijk, gelukkig te maken. Maar worden we inderdaad gelukkiger wanneer er helemaal geen wrijving, onzekerheid en imperfectie is? En wat gaat er verloren in deze zoektocht naar ons optimale zelf?

Titel: Als de nacht maar niet valt
Jaar: 2023
Duur : 1 uur, 22 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2023
Gouden Kalf Competitie Premières

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

IfOnlyNightWouldntFall_stil_camera Janne Lindgren.jpg
IfOnlyNightWouldntFall_still_Mobile bus Reinout Steenhuizen.jpg