Documentaire over de schrijver F. Springer, de laatste Nederlandse ambassadeur van de Deutsche Demokratische Republik, van 1985 tot de val van de Muur in 1989.
De schrijver F. Springer was de laatste Nederlandse ambassadeur van de Deutsche Demokratische Republik, van 1985 tot de val van de Muur in 1989. Om materiaal te verzamelen voor een nieuw boek, keerde hij er in 2000 terug. Hij herinnert zich onder meer het moment dat hij zijn geloofsbrieven aan Erich Honecker moest aanbieden en hij gaat op zoek naar zijn eigen Stasi-dossier. Ondertussen leest Springer passages voor uit eerder werk. Regisseur Machteld van Gelder sprak daarnaast met mensen die Springer goed kennen, zoals de schrijfster Hella Haasse. Zijn jeugd in Nederlands-Indië, zijn verblijf daar in een Japans interneringskamp en zijn diplomatieke jaren in landen als Bangladesh, Angola en Iran hebben hem gemaakt tot een soort eeuwige buitenstaander, die 'verloren illusies' als een hoofdthema uit zijn werk beschouwt en zichzelf, met enige ironie, een 'bezoldigd escapist' noemt.

Credits

Set geluid
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR

Titel: Alias Springer
Jaar: 2001
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.