Ga naar inhoud
Sfeervol portret van een unieke woongemeenschap op een waterkering. De Oude Bildtdijk is de langste straat van Nederland, gelegen in het noordwesten van Friesland.
De Oude Bildtdijk is de langste straat van Nederland. Op z'n Bildts, een mengsel van Hollands en Fries, heet hij Ald Dyk. De Friese documentairemaker Henk Penninga trok met zijn camera de hele dijk af, van nummer 1 tot en met 1229, op zoek naar verhalen achter de bewoners en de geschiedenis van de eeuwenoude waterkering in het noordwesten van Friesland. Penninga interviewt onder andere een amateurhistoricus, die vertelt over het ontstaan van de dijk, een oude eendenkooienvlechter, een pleziervisser - wat sfeervolle beelden op het lage waddenwater oplevert - en een echtpaar dat sinds jaar en dag met een rijdende winkel de dijkbewoners bedient. De verstilde beelden van de meanderende straat in alle jaargetijden, het melancholische landschap dat erachter ligt en de soms onbedoeld ontroerende verhalen van oude en nieuwe bewoners vormen samen een documentair gedicht van een bijzondere dijk.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Montage
Productiebedrijf
Noorderlicht Film
Distributie
Noorderlicht Film

Titel: Ald Dyk
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 1 minuut
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still