Sfeervol portret van een unieke woonge­meen­schap op een waterk­ering. De Oude Bildt­dijk is de langste straat van Neder­land, gelegen in het noord­westen van Friesland.
De Oude Bildt­dijk is de langste straat van Neder­land. Op z’n Bildts, een mengsel van Hollands en Fries, heet hij Ald Dyk. De Friese docu­men­taire­maker Henk Penninga trok met zijn camera de hele dijk af, van nummer 1 tot en met 1229, op zoek naar verhalen achter de bewoners en de geschiedenis van de eeuwe­noude waterk­ering in het noord­westen van Fries­land. Penninga inter­viewt onder andere een amateurhis­toricus, die vertelt over het ontstaan van de dijk, een oude eendenkooien­vlechter, een pleziervisser — wat sfeer­volle beelden op het lage wadden­water oplevert — en een echt­paar dat sinds jaar en dag met een rijdende winkel de dijk­be­woners bedient. De verstilde beelden van de mean­derende straat in alle jaar­geti­jden, het melan­cholische land­schap dat erachter ligt en de soms onbe­doeld ontroerende verhalen van oude en nieuwe bewoners vormen samen een docu­men­tair gedicht van een bijzon­dere dijk.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Montage
Productiebedrijf
Noorderlicht Film
Distributie
Noorderlicht Film

Titel: Ald Dyk
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 1 minuut
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01