Jeugdfilm naar een boek van Annie M.G. Schmidt. Abeltje krijgt een baantje als liftboy in een warenhuis. Als hij op het verkeerde knopje drukt, vliegt hij met drie anderen met lift en al de wijde wereld in.
Elfjarige Abeltje Roef krijgt in het oersaaie Middelum een baantje als liftboy bij het warenhuis Knots. Al de eerste dag gaat het mis. Abeltje drukt op het verkeerde knopje en vliegt met lift en al het dak uit de wijde wereld in, met drie liftgangers: zijn ex-vriendinnetje Laura, de zanglerares juffrouw Klaterhoen en de in mottenballen handelende meneer Tump. De lift landt uiteindelijk in New York en Abeltje komt samen met zijn medepassagiers in een maalstroom van avontuurlijke gebeurtenissen terecht. Abeltje is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalf voor Beste Film in 1999.

Titel: Abeltje
Jaar: 1998
Duur : 1 uur, 45 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Speelfilm (1999)
Burny Bos

Gouden Kalf nominaties

Beste Actrice (1999)
Annet Malherbe

Andere prijzen

TVFilmprijs (1999)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01