Ga naar inhoud
Still

4 Elements

Regie: Jiska Rickels
Een vierluik over de strijd van de mens met de vier klassieke natuurelementen: vuur, water, aarde en lucht. Documentaire rijk aan visuele poëzie en karakteristiek omgevingsgeluid.
De vier klassieke natuurelementen: Vuur, Water, Aarde en Lucht symboliseren elk een ander aspect van het leven. Voor Jiska Rickels vormden ze de inspiratiebron voor 4 Elements. Een vierluik over de strijd van de mens met de natuur. In Vuur trotseren brandweermannen in Siberië bosbranden van honderden hectaren. Water toont vissers in de Beringzee die hun leven in de waagschaal stellen voor de kingcrab. Aarde draait om Duitse mijnwerkers die dagelijks afdalen naar 1200 meter diepte. En Lucht volgt Russische kosmonauten bij hun confrontatie met de meest extreme, lichamelijke testen. Voortbordurend op haar succesvolle korte film Untertage, heeft Rickels zich in vier hechte mannengemeenschappen begeven, waar vrouwen afwezig zijn en de kameraadschap groot is. Gesproken wordt er nauwelijks, er is geen voice-over en aan interviews doet de maakster niet. Visuele poëzie - met veel oog voor details - vermengt zich op natuurlijke wijze met karakteristieke omgevingsgeluiden. Bekroond als Kristallen Film.

Credits

Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Fu Works Productions
Distributie
A-Film Distribution
Titel: 4 Elements
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 29 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2007
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

Gouden Kalf nominaties

Beste Geluid (2007)
Jillis Molenaar
Beste Lange Documentaire (2007)
Jiska Rickels
Beste Geluid (2007)
Tom Bijnen

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire) (2007)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still