Ga naar inhoud
In de verhalen van polderpioniers komt een markant stuk Nederlandse geschiedenis naar voren, geïllustreerd door statische en zorgvuldige beelden van het landschap van de provincie Flevoland.
'Het is prachtig om van niets iets te maken.' Een van de polderpioniers zegt het heel poëtisch. Begin jaren zestig trokken talloze Nederlanders naar de nieuwe provincie Flevoland, om er een nieuw bestaan op te bouwen. Ze voelden zich emigranten in eigen land, want er was nog helemaal niks, afgezien van wegen en veel akkerland. In hun verhalen komt een markant stukje Nederlandse geschiedenis naar voren, dat de beelden treffend illustreren. Boodschappen deden ze, helemaal in het begin, in provisorische barakken. De oprit van het enige pompstation was nog niet geasfalteerd, waardoor de auto's er in de modder bleven steken. Verder was het 'stil, stil, stil, echt stil,' zegt een van de boeren van het allereerste uur. Gevaarlijk was het er wel op de lege wegen. De zogenaamde 'polderblindheid' was de oorzaak van tal van ongelukken, vertelt een politieagent. Debuterend maakster Katelijne Schrama wisselt de ongedwongen gesprekken af met verstilde totalen en langgerekte shots vanuit de auto. Ze schept een esthetica van de leegte.

Credits

Sound Design
Productiebedrijf
Katelijne Schrama Producties

Titel: 360° horizon - land zonder verleden
Jaar: 2007
Duur : 38 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, Gouden Kalf+ NFF Debuut Competitie
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still