Filmisch, beschouwend en licht-humoristisch portret over een Rotterdamse volkswijk aan de Maas die wordt overspoeld door dure appartementen en kantorengebouwen. De contrasten zijn dan ook groot.
In 2007 volgde fotograaf Carel van Hees vier seizoenen lang de kleurrijke bewoners van de twee vierkante kilometer Rotterdam tussen de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk. Hier is het centrum de Maas overgestoken en rukken wolkenkrabbers op ten koste van een oude volkswijk. De makers noemen het gebied de Januskop van Rotterdam, gericht met één kop naar het verleden en één naar de toekomst. De contrasten zijn dan ook groot: van een strak, grootschalig call center waar een kakofonie aan stemmen klinkt, springt de film naar de eigenaar van een volgestouwd en rommelig tweedehands zaakje, die maar blijft praten tegen zijn stoïcijns zwijgende maat, in de hoop dat er reactie komt. We volgen een junk die leeft van een uitkering van 520 euro en horen dat de prachtige appartementen even verderop minstens 640.000 euro kosten. Van Hees geeft nergens commentaar en houdt geen interviews. Hij registreert het dagelijks leven in strakke shots en statische kaders, met een bijzonder oog voor zowel het talige en visuele als het humoristische.

Titel: 2KM2 - twee vierkante kilometer stad
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 19 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2008)
André van der Hout
Beste Lange Documentaire (2008)
Carel van Hees

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still