Jeugddoc­u­men­taire over de broers Nik en Rino. Nik is door spinale spier­a­trofie gebonden aan een rolstoel, maar zijn levenslust is onver­woest­baar. Rino speelt daarin een belan­grijke en liefhebbende rol.

Nik (9) kreeg op twee­jarige leeftijd de diag­nose spinale spier­a­trofie, SMA. Doordat de zenuwen geen signalen meer aan de spieren doorgeven verliezen die hun kracht. Nik heeft zelfs niet genoeg kracht om te hoesten als het kriebelt, daar heeft hij hulp bij nodig. Hij is slim en verbaal sterk. Zijn sportieve broer Rino (11) is wedstri­jdzwemmer. Hij traint dagelijks in het zwembad en thuis op de roeitrainer. Nik is zijn grootste supporter en Rino is er onvoor­waardelijk voor hem.
De jeugddoc­u­men­taire volgt Nik en Rino in hun dagelijkse leven. In het zwembad, als ze gamen en wanneer ze op straat oorlogje spelen, met Nik in zijn elek­trische rolstoel als tank. Meer tegengesteld lijken de twee jongens niet te kunnen zijn, maar hun bijzon­dere broed­er­liefde laat elk verschil verd­wi­jnen. Ze zijn, ieder met hun eigen kracht, elkaars gelijken. Nik is ondanks zijn hand­icap een gewone jongen van negen met dromen die elke jongen van die leeftijd heeft.

Credits

Scenario
Set geluid
Omroep
KRO TV

Titel: 2Broers
Jaar: 2010
Duur : 15 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01