Documentaire naar aanleiding van het laatste gebod: Gij zult niet begeren uws naasten huis, uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn rund, noch zijn ezel.
Regisseur Jos de Putter ontleende de titel aan het laatste gebod 'Gij zult niet begeren uws naasten huis, uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn rund, noch zijn ezel'. Beelden van een ezel verbinden verschillende verhalen over begeerte. Zo ontdekte De Putters eigen moeder na het overlijden van haar man, dat zij 45 jaar lang was begeerd door een oude vriend, die al die tijd op haar had gewacht. Een medewerkster van een chique warenhuis begeerde om het begeren: een koopverslaving die haar tot het uiterste dreef. En in de Verenigde Staten begeren ex-NASA-leden een hele nieuwe wereld. In de woestijn bereiden ze zich voor op het toekomstige leven op Mars. Alleen de ezel zelf, die in adembenemende opnamen in zijn eentje door de Pyreneeën zijn weg naar huis vindt, wordt door iedereen die hij tegenkomt met rust gelaten.

Credits

Producent
Camera
Productiebedrijf
Paul de Bont Producties
Distributie
Paul de Bont Producties

Titel: 10 Geboden - Noch zijn ezel
Jaar: 2000
Duur : 49 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.