Ga naar inhoud
Still

10 Geboden - Het rijk der schimmen

Regie: Fiona Tan
Documentaire in het kader van het tweede gebod - 'Gij zult u geen gesneden beelden maken, gij zult voor die niet buigen noch hen dienen' - dat voor de regisseur een persoonlijke uitdaging vormt.
Tiendelige documentairereeks over de tien geboden. 'Het rijk der schimmen, zo noemde Maxim Gorki een van de eerste filmvoorstellingen'. Schimmen, vage schaduwen van de eigenlijke voorwerpen. Waarom zou je die willen maken? Voor beeldend kunstenaar Fiona Tan is het tweede gebod 'Gij zult u geen gesneden beelden maken, gij zult voor die niet buigen noch hen dienen' een persoonlijke uitdaging. Tan gaat associatief te werk en zoekt naar de relatie tussen mensen en de beelden die ze bezitten. In het begin is te zien hoe een beeld van Lenin omver wordt getrokken - waarvan de registratie zelf weer een beeld is. Ze interviewt fotoverzamelaars, die amateuropnamen een nieuwe betekenis geven door ze te ordenen of te publiceren, en wisselt dit af met opnamen van gewone mensen die hun lievelingsbeeld laten zien. Tegelijkertijd onderzoekt ze zo de rol die beelden voor haarzelf spelen.

Credits

Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
IKON TV
Distributie
Public Film
Titel: 10 Geboden - Het rijk der schimmen
Jaar: 2000
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still