Docu­men­taire gebaseerd op het derde gebod — Gij zult de naam van God niet verkeerd gebruiken — waarin de film­maak­ster het verband tussen religie en oorlog aan boord van een vliegdekschip onderzoekt.
Deel uit de docu­men­taire­serie 10 Geboden. Regis­seuse Karin Junger liet zich voor de docu­men­taire God is my Co-Pilot inspir­eren door het Derde Gebod: Gij zult de naam van God niet verkeerd gebuiken. In de film onder­zoekt zij het verband tussen religie en oorlog aan boord van de USS Roosevelt. Op het grootste vliegdekschip van de Amerikaanse marine — het schip telt 5000 beman­ningsleden waaronder zo’n 200 piloten — gaat er geen dag voorbij zonder gebed, samen­zang en kerk­di­en­sten. Gedurende de oorlog in Kosovo volgde Junger een aantal piloten en hun geestelijk leider tussen de luchtaan­vallen door. Op kritische wijze stelt zij hun geloof ter discussie: Wat denken de piloten van hun rol in deze oorlog en hoe recht­vaardigen zij die rol met hun religieuze opvattingen?

Credits

Producent
Scenario
Set geluid
Montage
Productiebedrijf
Paul de Bont Producties
Omroep
IKON TV
Distributie
Paul de Bont Producties

Titel: 10 Geboden - God Is My Co-Pilot
Jaar: 2000
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01