Documentaire over het vijfde gebod - Eert uw vader en uw moeder - geeft inzicht in het leven van een 22-jarige jongen die is opgegroeid in een pleeggezin.
Eert uw vader en uw moeder, naar het gelijknamige vijfde gebod, is een vervolg op een documentaire die regisseur Niek Koppen in 1987 maakte over het leven van de toen tienjarige Roland. Die leefde in een pleeggezin, omdat zijn eigen ouders hem niet konden opvoeden. Roland, inmiddels 22, lijkt weinig reden te hebben zijn ouders te eren. Toch heeft hij ogenschijnlijk geen last van rancune. Roland werkt voor een IT-bedrijf, heeft een leuke vriendin en zegt de hele geschiedenis niet zo belangrijk te vinden. Maar zijn verschillende voogden en de opnamen van twaalf jaar eerder vertellen samen een ander verhaal: van een jongen die zijn charme gebruikte als schild en als middel om andere kinderen verregaand te intimideren. De documentaire roept onvermijdelijk de vraag op welke rol zijn opvoeding daarbij heeft gespeeld.

Credits

Scenario
Set geluid
Productiebedrijf
Ryninks Holding BV
Omroep
IKON TV
Distributie
Public Film

Titel: 10 Geboden - Eert uw vader en uw moeder
Jaar: 2000
Duur : 49 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.