Ga naar inhoud
Documentaire over het vierde gebod - Gedenk de sabbatdag, dan zult gij geen werk doen -, waarin de regisseur concludeert dat de sabbat niet meer een collectieve rustdag is, maar een individuele 'staat van zijn'.
Gedenk de sabbatdag, dan zult gij geen werk doen. Om het vierde gebod te kunnen verfilmen, moet regisseur Paul Cohen juist wel werken op de dagen dat anderen rust zochten. Gaandeweg zijn zoektocht wordt hij daarom zelf steeds meer onderwerp van zijn eigen film. Hij concludeert dat de sabbat in de huidige vierentwintiguurseconomie niet meer een specifieke, collectieve rustdag is, maar een individuele 'staat van zijn'. De een vindt dat in een zweethokje op een grasveld, een ander in het lidmaatschap van een club van 'Stiltevrienden'. Voor een rap gebekte en onrustige verzekeringsadviseur draait het om kleine 'flitsmomentjes', waarin hij even contact maakt met 'boven'. Cohen blijft echter worstelen met de vraag of deze terugkeer naar jezelf, met veel bezigheden omkleed, wel recht doet aan de oorspronkelijk in het gebod bedoelde overgave aan God.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Ryninks Holding BV
Omroep
IKON TV
Distributie
Public Film

Titel: 10 Geboden - Een staat van zijn
Jaar: 2000
Duur : 49 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.