Documentaire over het negende gebod - Gij zult geen valse getuigenis spreken. De titel verwijst daarnaast naar de doorgaans verborgen wereld achter de schermen van het NOS Journaal.
Het negende gebod Gij zult geen valse getuigenis spreken is voor elke documentairemaker confronterend. In elke film blijft immers een deel van de waarheid buiten beeld: De onzichtbare werkelijkheid. De titel verwijst daarnaast naar de doorgaans verborgen wereld achter de schermen van het NOS Journaal. Regisseur Pieter Fleury volgt NOS-verslaggever Gerri Eickhof, die aanwezig is bij een herdenkingsdienst in Srebrenica. Fleury toont hem tijdens de research, de interviews en de montage van nieuwsitems. Eickhof moet daarbij, onder tijdsdruk, voortdurend keuzen maken die van grote invloed zijn op wat het televisiepubliek uiteindelijk als de waarheid krijgt gepresenteerd. Fleury filmt ook de redactie, die Eickhof vanuit Nederland aanstuurt en zijn werk redigeert. Allemaal voor een nieuwsitem van uiteindelijk niet meer dan 180 seconden. Fleury's reflectie op het medium stelt ondertussen ook de documentaire zelf ter discussie.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Ryninks Holding BV
Omroep
IKON TV
Distributie
Public Film

Titel: 10 Geboden - De onzichtbare werkelijkheid
Jaar: 2000
Duur : 49 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.