Ga naar inhoud
Still

06/05

Regie: Theo van Gogh
Speelfilm is een reconstructie van de moord op de politicus Pim Fortuyn. Een persfotograaf stapt in een slangenkuil van complotten en verwikkelingen. Zijn weg kruist die van een Turkse milieuactiviste en AIVD-spionne.
Van Goghs laatste speelfilm is een persoonlijke reconstructie van de moord op de politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002. De thriller, naar het boek De zesde mei van Tomas Ross, wordt verteld vanuit het perspectief van Ayse Him, een Turkse milieuactiviste die voor de AIVD spioneert, en persfotograaf Jim de Booy. De film opent met infiltrante Ayse die Volkert van der G.'s plan Fortuyn te liquideren doorsluist naar de AIVD. Tegelijkertijd staat Jim bij het Hilversumse Mediapark een soapster te fotograferen. Een voorbijganger verdwijnt achter het hek. Er vallen schoten, politiesirenes loeien en een wegrijdende auto schampt Jims motor. Haastig schiet de fotograaf onwetend cruciale foto's. Vanaf dat moment stapt Jim in een slangenkuil van complotten en verwikkelingen waarbij hij èn zijn dochter worden bedreigd en Ayse's en Jims wegen elkaar kruisen. De met televisieopnamen doorspekte film suggereert dat de moord op Fortuyn geen eenmansactie was, maar een vooropgezet plan van de AIVD, internationale zakenlieden en hypocriete politici.
Titel: 06/05
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 57 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2009
Gast van het Jaar - Jack Wouterse

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (2005)
Thijs Römer

Gouden Kalf nominaties

Beste Montage (2005)
Merel Notten

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still