Ga naar inhoud
Ithaka premieres 2023.png

Premières Ithaka Filmacademie

Korte films door talentvolle jonge nieuwkomers over het thema vrijheid.

Ruim 1.500 jonge nieuwkomers hebben dit jaar deelgenomen aan het filmproject Ithaka Filmt van Common Frames. Een project waarbij jongeren leren om een korte film te maken. De zes meest onderscheidende groepen zijn uitgekozen voor de Ithaka Film Academie (IFA); een speciaal traject waarbij de jongeren onder begeleiding van professionals een film maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival. Dit jaar is extra speciaal, omdat Common Frames voor de vijfde keer deel uitmaakt van het festivalprogramma. Lees ook het interview ‘Mijlpaal: IFA 5 jaar op rij naar het Nederlands Film Festival’.

De jonge filmmakers hebben hun eigen korte films wederom gemaakt rondom het thema ‘vrijheid’. Vrijheid is een breed begrip. Afhankelijk van waar je bent opgegroeid en wat je hebt meegemaakt, kan de betekenis voor iedereen anders zijn. Dit blijkt uit de zes onderstaande films die worden vertoond op het NFF 2023.

Promotie | door Pontem College Nijmegen
Hadil werkt hard om haar dromen uit te laten komen. Ze verkoopt veel in tegenstelling tot haar nieuwe collega Michael. Wanneer Michael echter de promotie krijgt die Hadil zo graag had gewild, besluit ze met haar andere vrouwelijke collega’s actie te ondernemen.

Toxic vrijheid | door Nova College Amstelveen
Toxic Vrijheid gaat over de bekende YouTube-vlogger Daniella die een relatie heeft met haar klasgenoot Tony. Tony is niet blij met zijn relatie, omdat hij in de vlogs mooi weer moet spelen. Als Daniella erachter komt dat Tony het met haar wil uitmaken, zal ze er alles aan doen om hem zwart te maken.

Illusion of Assistance | door ISK Groningen
Illusion of Assistance is een korte fictiefilm die zich afspeelt in een dorp in het Midden-Oosten waar hongersnood heerst. Westerse landen sturen voedselhulp naar het dorp via een robot. Zodra de robot echter arriveert, verloopt het anders dan de bewoners hadden verwacht.

Hijrat Musafir’ (Migratie van Reizigers) | door ISK Het Gooi
In Hijrat Musafar vertelt Feras het verhaal van zijn beste vriend Zeynep. Zeynep woont in Syrië, maar voelt zich daar niet veilig. Hij besluit met 10 vrienden te voet naar Nederland te komen.

Parallelle Reflecties | door ISK - Da Vinci College Leiden
Een jongen ontdekt dat hij kan reizen naar andere dimensies en lichamen. Op een dag ziet hij zichzelf als een meisje in een spiegel en kan zo naar haar wereld toe. Hij beleeft allerlei avonturen in verschillende werelden, maar verliest zijn eigen identiteit. Lukt het hem om weer terug te keren naar zichzelf?

Keuzevrijheid | door Ithaka ISK Utrecht
Sajad wil graag profvoetballer worden, maar zijn moeder en broer zijn het daar niet mee eens. Zij willen liever dat Sajad gaat studeren en verbieden hem nog te gaan voetballen. Uiteindelijk maakt Sajad een deal: als hij de voetbalwedstrijd wint, gaat hij voetballen, maar als hij verliest, stopt hij voor altijd.

Premières Ithaka Film Academie 2023 is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Kinderpostzegels, VSB Fonds, Gemeente Utrecht, Triodos Foundation, Stichting Boschhuysen, Stichting Dioraphte en Vfonds.