De marathon

Diederick Koopal Speelfilm - 2012 - 110 min.
Vanaf 9 jaar
Angst
Grof taalgebruik

Gouden Kalf-winnaar

Beste Vrouwelijke Bijrol Georgina Verbaan

UPC Gouden Kalf voor de Beste Publieksfilm Diederick Koopal

Gouden Kalf-nominatie

Beste Acteur Stefan de Walle

Beste Mannelijke Bijrol Martin van Waardenberg

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek Diederick Koopal

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Vier Rotterdamse onsportieve automonteurs schrijven zich in voor de Marathon van Rotterdam, om hun garage te redden. De 010-geestverwant van The Full Monty: sociaal realisme met een lach en een traan.

Vier Rotterdamse gozers werken al jaren gebroederlijk samen in de garage van een van hen. Als de belastingnood aan de man komt, krijgt het kwartet het lumineuze idee om de Marathon van Rotterdam te lopen in ruil voor sponsorgelden. De manke knecht Youssef ontfermt zich als trainer over het stel, wiens enige sportieve ervaring klaverjassen is. De vergelijking met All Stars ligt voor de hand, maar qua toon en gevoel heeft dit tragikomische debuut van commercialmaker Diederik Koopal meer weg van The Full Monty.