Contractpensions - Djangan loepah!

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich Lange documentaire - 2008 - 90 min.

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Toen Indonesië na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk werd, repatrieerden vele Indische Nederlanders naar Nederland. Daar werden ze tijdelijk ondergebracht in contractpensions. Echt welkom voelden ze zich niet.

Toen Indonesië na de Tweede Wereldoorlog na een jarenlange strijd de onafhankelijkheid heroverde, repatrieerden ruim 300.000 Indische Nederlanders tussen 1946 en 1964 naar Nederland. Daar bracht men ze tijdelijk onder in contractpensions. Hetty Naaijkens-Retel Helmrich bezocht repatrianten en besprak met hen die, niet altijd aangename, eerste Hollandse tijd. Sommigen belandden op paardendekens in Westerbork terwijl anderen geluk hadden en in Paleis 't Loo verbleven. Veel repatrianten voelden zich niet thuis. Hollanders vonden mensen 'uit de tropen vies' en dachten dat ze rechtstreeks uit het oerwoud kwamen. 'Je zal wel blij zijn dat je eindelijk in een stenen huis woont?' kreeg iemand tot zijn grote verbazing te horen. Ook volgden voor hen beledigende lessen - 'alsof ik niet weet hoe ik m'n tanden moet poetsen!' - en bleek geld voor een uitzet een lening, die sommigen tot aan hun dood afbetaalden. De filmmaakster spreekt ook Nederlanders die alles van de andere kant meemaakten.

Credits

Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Muziek
Distributie
Productieland(en)
Nederland