Black Butterflies

Paula van der Oest Speelfilm - 2011 - 97 min.
Seks
Vanaf 12 jaar
Drugs- en alcoholmisbruik
Angst
Discriminatie
Grof taalgebruik

Gouden Kalf-winnaar

Beste Actrice Carice van Houten

Beste Film Richard ClausFrans van GestelArnold HeslenfeldArry Voorsmit

Beste Montage Sander Vos

Gouden Kalf-nominatie

Beste Regie Paula van der Oest

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Po√ętische biopic over de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker, die in haar turbulente leven vocht tegen de demonen van drank en depressie en haar moeizame relaties met mannen, onder wie haar autoritaire vader.

Het even turbulente als tragische leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker was in 2001 al het onderwerp van de documentaire Korreltjie niks is my dood, en nu de basis van een biopic met internationale ambities. In Nederland geniet ze weinig naamsbekendheid, maar in haar vaderland zorgde Nelson Mandela dat de herinnering aan Jonkers bescheiden oeuvre levendig bleef. De focus van Black Butterfliesligt niet zozeer op haar literaire kwaliteiten of po√ętische protest tegen de wantoestanden van de apartheid, maar concentreert zich op de mens achter de kunstenaar. Het is een gelaagde rol: vrijgevochten en levenslustig, maar ook destructief, drankzuchtig en onmogelijk. Jonker zit in de jaren 1960 als het ware gevangen tussen twee mannen: de zielsverwant Jack Cope, een schrijver met wie ze een hartstochtelijke affaire beleeft, en haar tirannieke, aartsconservatieve vader die flink met haar losbandigheid en politieke voorkeuren in zijn maag zit.

Credits

Scenario Greg Latter
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Amanda Law
Camera
Giulio Biccari
Production Design
Darry Hammer
Montage
Sound Design
Barry Donelly
Geluidsnabewerking
Mark Shehab
Set geluid
Dieter Keck
Visual Effects
Jeremy Hattingh
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland