Ga naar inhoud

Gouden Film voor DE DIRIGENT

DE DIRIGENT is bekroond met een Gouden Film. Het romantische drama, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico, heeft 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. Regisseur Maria Peters en producent Dave Schram werden vanmiddag feestelijk verrast met de award door het Nederlands Film Festival in Amsterdam. De film awards zijn een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. DE DIRIGENT is de elfde film die dit jaar de Gouden Film status behaald.


DE DIRIGENT is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chef-dirigent: Karina Canellakis.

[caption id="attachment_92044" align="alignleft" width="700"] Producent Dave Schram en regisseur Maria Peters nemen de Gouden Film in ontvangst. Foto: Grasshopper Studios / Joke Schut[/caption]De regie is in handen van Maria Peters (SONNY BOY, KRUIMELTJE, PIETJE BELL, DE GROETEN VAN MIKE) en de film wordt geproduceerd door Shooting Star Filmcompany (SPIJT!, DAENS, LEFT LUGGAGE, SONNY BOY). De cast van DE DIRIGENT bestaat naast hoofdrolspeelster Christanne de Bruijn onder andere uit Raymond Thiry, Annet Malherbe, Gijs Scholten van Aschat, Benjamin Wainwright, Scott Turner Schofield en Richard Sammel. De film is tot stand gekomen in het kader van Telescoop met steun van CoBO en het Nederlands Filmfonds, met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive, AVROTROS en met steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid. DE DIRIGENT wordt gedistribueerd door Splendid Film en draait in 66 bioscopen.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.
ga terug