In WOII belandt de joodse Rachel Steinn in het Nederlandse verzet. Haar verzetsgroep wordt verraden, waar ze ten onrechte van beschuldigd wordt. Pas na de bevrijding lukt het haar de verrader te ontmaskeren.
Wanneer het onderduikadres van de joodse zangeres Rachel Steinn per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze. Het verzet heeft ondertussen het plan opgevat een groep gevangen genomen verzetslieden te bevrijden met hulp van Ellis. Dit mislukt jammerlijk omdat het plan verraden wordt. Ellis wordt dan zowel door het verzet als door de Duitsers als schuldige aangewezen. Met Müntze aan haar zijde duikt ze weer onder, samen het einde van de oorlog afwachtend. Maar zelfs de bevrijding brengt Ellis geen vrijheid.

Titel: Zwartboek
Jaar: 2006
Duur : 2 uur, 16 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Jongerenprogramma, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Speelfilm (2006)
Frans van Gestel
Beste Lange Speelfilm (2006)
Jos van der Linden
Beste Actrice (2006)
Carice van Houten
Beste Lange Speelfilm (2006)
Jeroen Beker
Beste Lange Speelfilm (2006)
San Fu Maltha
Beste Regie (2006)
Paul Verhoeven

Gouden Kalf nominaties

Beste Vrouwelijke Bijrol (2006)
Halina Reijn

Andere prijzen

Diamanten Film (1.000.000 bezoekers speelfilm) (2007)
Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm) (2006)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still