Ga naar inhoud
Still

Zijn verloren land

Regie: Koert Davidse
Een verschrikkelijk schietincident in 1958 in het Molukse kamp in Westkapelle heeft invloed op de rest van het leven van de toen zesjarige Frits Sahertian. Na vijftig jaar wil hij uitvinden wat er heeft plaatsgevonden.
In 1958 was Frits Sahertian - op zesjarige leeftijd - getuige van een verschrikkelijk schietincident in het Molukse kamp in Westkapelle waar bij woonde. Er braken rellen uit en zes (ongewapende) Molukkers werden door de Nederlandse politie doodgeschoten. Deze gebeurtenis zou invloed hebben op de rest van zijn leven. Hij werd militant aanhanger van de RMS en vulde zijn leven met gewelddadige strijd voor onafhankelijkheid op de Molukse eilanden. Hij bracht jaren in de gevangenis door wegens gewelddadigheden. Na vijftig jaar wil Frits uitvinden wat er in Westkapelle heeft plaatsgevonden. In Zijn verloren land komen inwoners van Westkapelle aan het woord en ook de toenmalige burgemeester. Dat levert in het vroegere kamp een bijzondere confrontatie op met Sahertian. Zelfs na vijftig jaar wordt het toenmalige incident door de oud-burgemeester gebagatelliseerd. Volgens hem viel er slechts één gewonde. 'Hij had niks. Ja, een oog verloren, dat wel.'

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Muziek
Het Paleis van Boem
Productiebedrijf
seriousFilm
Omroep
Omroep Zeeland
Distributie
seriousFilm
Titel: Zijn verloren land
Jaar: 2009
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still