Ga naar inhoud
Op initiatief van Marco Borsato gemaakte speelfilm vestigt de aandacht op het gruwelijke lot van kindsoldaten in Afrika. Borsato gaat als Nederlandse restauranthouder op zoek naar een jongen die ingelijfd is.
Voor regisseur Van de Velde betekende deze productie een terugkeer naar het Afrika van zijn jeugd. Wit Licht, gedraaid in onder andere Zuid-Afrika en vluchtelingenkampen in Oeganda, werd op initiatief van War Child-ambassadeur Marco Borsato opgezet om het lot van kindsoldaten onder de aandacht te brengen. De zanger maakt zijn speelfilmdebuut als de Nederlandse kok die in zijn restaurant in Oost-Afrika illustere figuren ontvangt. Ooit zat zelfs de rebellenleider die nu het land terroriseert bij hem aan tafel. Wanneer bij een overval op een naburig dorp het vriendje van zijn zoon wordt meegenomen om te worden ingelijfd als kindsoldaat neemt de kok, die een jaar eerder zijn vrouw verloor, een drastische beslissing. Hij gaat de ontvoerde jongen redden. Schokkende beelden van de behandeling van de kinderen en andere wreedheden vormen de opmaat naar een stevige dosis actiespektakel. Een opnieuw gemonteerde versie (zonder muziek en zonder flashbacks) werd onder de titel The Silent Army geselecteerd voor het programma Un Certain Regard van het filmfestival in Cannes.

Titel: Wit licht
Jaar: 2008
Duur : 2 uur
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma, Doven & Slechthorenden
Editie: NFF 2009

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2008)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still