Documentairemaakster Claire Pijman besluit haar bejaarde, hulpbehoevende moeder niet in een verzorgingstehuis te plaatsen, maar neemt haar op in het gezin. Dat sympathieke besluit blijkt niet ideaal.
Claire Pijman en haar gezin besluiten haar bejaarde moeder Jeane uit Tilburg naar hun Amsterdamse huis te halen. Een net vrijgekomen woning in dezelfde straat lijkt dan de ideale oplossing. Alleen moet de filmmaakster de verzorging van haar moeder combineren met werk en de kinderen. Omdat het rap slechter met Jeane gaat, rijzen Pijmans zorgen haar boven het hoofd. Ze wil haar moeder niet in een verzorgingstehuis laten eindigen, maar beseft dat het zo ook niet langer gaat. Terwijl de camera het dagelijkse leven van de familie observeert, vertelt Pijman in de voice-over over de stand van zaken. We zien haar in deze persoonlijke film steeds vaker stressen en worstelen met morele dilemma's. Is het bijvoorbeeld egoïstisch om niet elke avond met je moeder te willen dineren? Claire's zus Jeanette maakt zich ook zorgen - vooral ook over Claire: 'Zoals het nu is, denk ik niet dat je het nog langer redt.' Claire probeert dat nog te weerleggen: 'Als er geen alternatief is, dan red je het toch gewoon?' Verdriet, schuldgevoelens en een naderend afscheid worden ultiem voelbaar.

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Stichting Docu Shot
Omroep
IKON TV

Titel: Van later zorg
Jaar: 2009
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01