Ga naar inhoud
Beklemmende acteursfilm over gescheiden ouders die hun persoonlijke twistgesprekken in trendy openbare ruimtes voeren, terwijl hun zeventienjarige zoon zich zwijgend in huis opsluit.
Twee gescheiden ouders hebben geen grip op hun zeventienjarige zoon, die een adolescentiecrisis doormaakt. Hij keert zich af van de buitenwereld en trekt zich terug in een ondoordringbaar zwijgen. In hun onmacht tot contact verliezen vader en moeder zich ondertussen in het kwetsen van elkaar en het oprakelen van oude frustraties. Ze praten veel maar luisteren nauwelijks. Tussenstand is een strak gestructureerde, hermetische en contrastrijke film, die drijft op een stortvloed aan woorden en de oorverdovende stiltes daartussen. De reeks emotionele gesprekken die de ouders in de hippere horecagelegenheden van de grote stad met elkaar en met hun vrienden en collega's voeren, wordt afgewisseld met het zelfverkozen isolement van de zoon in het steriele appartement waar hij met zijn moeder woont. De camera registreert met afstandelijke beelden en harde close-ups, waarmee de acteurs hun kwaliteiten als karakteracteurs voluit kunnen etaleren.

Titel: Tussenstand
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Dutch Angle
Editie: NFF 2009

Gouden Kalf winnaar

Beste Geluid (2007)
Kees de Groot
Beste Actrice (2007)
Elsie de Brauw
Beste Geluid (2007)
Joost Roskam
Beste Regie (2007)
Mijke de Jong
Beste Geluid (2007)
Pepijn Aben
Beste Geluid (2007)
Mark Glynne

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2007)
Marcel Musters
Beste Montage (2007)
Dorith Vinken (NCE)

Andere prijzen

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2007)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still