Warme documentaire over de Tour de France die in 2010 in Rotterdam startte, afgewisseld met beelden van oud-wielrenners en het honderdjarig bestaan van de Rotterdamse wielervereniging De Pedaalridders.
In 2010 was Rotterdam het vertrekpunt van de Tour de France. Deze korte documentaire geeft een humoristische inkijk in het wielerhart van de Rotterdammers. Zal de Tour de hoge verwachtingen inlossen? Documentairemaker Michiel van Erp laat verschillende Rotterdammers aan het woord die zich inzetten om van de vertrekdag een succes te maken. Zoals de voormalig burgemeester Ivo Opstelten die het initiatief nam. De voormalig leraar Frans Leen die zich als tolk heeft opgeworpen. Functionarissen van de Rabo-bank die de grenzen van de reclame opzoeken. De gemeentewerkers die het parcours moeten afzetten. Ze krijgen allemaal te maken met de strenge eisen van de Tourorganisatie. Een ontroerende kant komt van de leden en oud-leden van de honderdjarige Rotterdamse wielervereniging De Pedaalridders. Sommigen van hen reden ooit in de Tour, anderen moesten noodgedwongen stoppen of raakten aan lager wal. Hun petites histoires zijn warme kanttekeningen bij het strak georganiseerde circus van de Grand Départ.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
De Familie Film & TV
Omroep
RTV Rijnmond
NTR

Titel: Toen zij van Rotterdam vertrokken
Jaar: 2010
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still