Ga naar inhoud
Still

Thuisfront

Regie: Eline Flipse
Hoe de achterblijvende familieleden van Nederlandse militairen die naar Afghanistan zijn gestuurd voor een levensgevaarlijke opbouwmissie deze onzekere en eenzame periode ondergaan.
'Het is voor de thuisblijvers erger dan voor degenen die daar zitten', verzucht een vrouw van een Nederlandse militair. Thuisfront gaat over de oorlog in Afghanistan. Niet over de concrete situatie in het oorlogsgebied maar over de achterblijvers in Nederland. Gedurende de periode dat de soldaten in Uruzgan zijn, worden enkele achterblijvers gefilmd: een zwangere vrouw, een echtgenote met kinderen, een vader en moeder. Hoewel hun dierbaren formeel bijdragen aan een 'opbouwmissie', rijst voor velen de vraag of dit niet een propagandistisch eufemisme is. De spanning is dan ook groot. Een 'uniform' voor de deur blijkt tot flinke opluchting een gewone postbode te zijn. Een pakje shag met de tekst 'Rokers sterven jonger' krijgt een navrante bijbetekenis. De vaste reactie van buitenstaanders dat 'hij er toch voor kiest' doet pijn. Via e-mail, (beeld)telefoons en postpakketten blijft het contact warm. Verder kijken de thuisblijvers angstvallig naar het tv-journaal, dat melding maakt van een verhitte strijd. Bij terugkomst komen de emoties vrij.

Credits

Producent
Scenario
Geluidsnabewerking
Visual Effects
Productiebedrijf
Amsterdamse Filmstichting
Omroep
IKON TV
Distributie
Amsterdamse Filmstichting
Titel: Thuisfront
Jaar: 2008
Duur : 1 uur
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2008
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.