Ga naar inhoud
Achtervolgingsdrama. Als de politie de ontsnapte tbs'er Johan van der S. op de hielen zit, gijzelt hij de dertienjarige Tessa. Op weg naar België laat de onheilspellende man een spoor van gruwelijk geweld na.
In een achtervolgingsdrama met opvallende soundtrack onderzoekt regisseur Pieter Kuijpers de onberekenbare geestesgesteldheid van een tbs'er. Johan van der S. (Theo Maassen) wordt veroordeeld tot een levenslang verblijf op de longstayafdeling van de kliniek. Hij kan zich niet bij het vonnis neerleggen en ontsnapt om zijn moeder te zoeken. Zij kan getuigen dat hij onschuldig is aan de lustmoord op zijn zusje en dat hij zijn vader slechts vermoord heeft om zijn zusje te beschermen. Alras zit de politie hem op de hielen en dus gijzelt Johan de dertienjarige Tessa (Lisa Smit). Samen rijden ze naar België. Johan laat een spoor van gruwelijk geweld na - dat telkens achteraf in beeld komt - en doet ondertussen oprecht zijn best lief te zijn voor het kwetsbare pubermeisje. Door het verhaal bij het perspectief van Johan te houden balanceert ook de kijker tussen medelijden en vrees voor deze onheilspellende man.

Titel: TBS
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 27 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma, Doven & Slechthorenden, Nederlandse film in 12 moorden
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf winnaar

Beste Production Design (2008)
Elsje de Bruijn

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2008)
Theo Maassen

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2008)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still