Tegen de achtergrond van historische veranderingen in de vorige eeuw wordt in flashbacks het levensverhaal verteld van Friese arbeider die moet kiezen tussen het record paalzitten of zijn grote liefde.
In het jaar 2000 komt in Friesland een jury bijeen om de Sportman van de Eeuw te kiezen. Eén man, Sake Wiarda, probeert de andere juryleden te overtuigen niet een held als Abe Lenstra voor te dragen, maar de voorkeur te geven aan de Friese paalzitter Taeke Jongsma. Wiarda vertelt zijn gehoor in flashbacks het levensverhaal van deze arbeiderszoon, die van jongs af aan probeert te ontsnappen aan de arbeidersonderdrukking in de jaren dertig. Taeke ontdekt dat hij heel goed kan paalzitten, maar zijn recordpogingen worden telkens gedwarsboomd door zijn grote rivaal in de liefde. Tegen de achtergrond van de historische veranderingen in de vorige eeuw ontvouwt zich in beheerst tempo de liefdesgeschiedenis tussen de paalzitter en de boerendochter. De plek van handeling is onmiskenbaar Friesland; niet alleen is de film Fries gesproken, ook de beelden in alle seizoenen van de weilanden, dorpsgezichten en paalzitters zijn op locatie met oog voor detail gemaakt, vanaf het kalme openingsshot waarin een auto over de Afsluitdijk richting de noordelijke provincie rijdt.

Titel: Sportman van de eeuw
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 37 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01