De slimme herder­shond Snuf, zijn baasje Tom en het Joodse buurmeisje Mirjam Weisman helpen in WO II een Fries dorp te bevri­jden. Kinder­film gebaseerd op de succesvolle serie van Piet Prins.
Tijdens het Duitse bombarde­ment op Rotterdam in de Tweede Werel­doorlog zijn de ouders van Tom omgekomen. Via een weeshuis komt hij op het Friese plat­te­land terecht, op de boerderij Vrede­hoeve bij oom Tjerk en tante Jeltje. Tom kan moeilijk aarden op het plat­te­land. Hij wil vechten en wraak nemen en vindt dat zijn oom te weinig onderneemt tegen de Duitse bezett­ters. Oom Tjerk is juist bezorgd dat Tom gekke dingen uithaalt en zo de dorps­be­woners in gevaar brengt. Om een maatje te hebben heeft Tom een hond gekregen, de slimme Duitse herder­shond Snuf. Bij de buren zit het Joodse meisje Mirjam Weisman onderge­doken. Samen raken ze nauw bij de oorlog betrokken en helpen uitein­delijk de Canadezen het dorp te bevri­jden. Gefilmd tegen de achter­grond van het weidse Friese pold­er­land­schap. Gebaseerd op de succesvolle serie van de Friese schri­jver Piet Prins (schri­jver­snaam van P. Jongeling, 1909 – 1985). Hij heeft meer dan vijftig jeugdboeken op zijn naam staan en schreef er negen over Snuf de hond. De Friese zanger Syb schreef de titelsong.

Titel: Snuf de hond in oorlogstijd
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 40 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01