Nederland en zigeuners, waar is het misgegaan? Met behulp van een schat aan historisch materiaal vertelt Stam de geschiedenis van de Sinti en de Roma in Nederland vanaf WOII.
Nederland en de zigeuners, waar is het misgegaan? Waarom biedt de gemeente Driebergen zes ton gulden oprotpremie aan? Waar is de spirit van de zelfgekroonde 'Royal Gypsy of the World', Koko Petalo, uit de jaren zeventig gebleven? Wat was de bedoeling van de Woonwagenwet uit 1968: om in alle oprechtheid mooie voorzieningen te bieden of om 'die mensen te laten uitsterven', zoals oud-politicus Henk Vonhoff het onomwonden formuleert? Filmmaker Huib Stam dook in de archieven om helderheid over de kwesties te krijgen en kwam terug met historisch materiaal over het wel en wee van de Sinti en de Roma in Nederland vanaf de Tweede Wereldoorlog. Een groot aantal betrokkenen van toen, zowel zigeuners als Nederlanders, kijkt terug aan de hand van oude beelden. 'We moesten ons gedragen als een gadje, burger, maar we blijven Roma.'

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
IKON TV

Titel: Sinti, Roma & Gadje
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 40 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.